Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά χειρουργικές τεχνικές και υλικά, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα πλεονεκτούν συγκριτικά με μία γέφυρα ή μία οδοντοστοιχία
(μασελάκι-βιτάλιο) στην περίπτωση έλλειψης φυσικών δοντιών και αυτό είναι γενικά αποδεκτό από το γενικό πληθυσμό και όχι μόνον από τους ειδικούς.
Και από την εποχή που χρειαζόταν να περιμένει κανείς 3-4 ή 4-6 μήνες μέχρι τα εμφυτεύματα που θα τοποθετούσε να αποκτήσουν καλή σταθερότητα (οστεοενσωμάτωση) ώστε να είναι έτοιμα να συνδεθούν με τα καινούρια δόντια («φόρτιση») περάσαμε μετά από μακροχρόνια έρευνα, μέσα από παγκόσμιες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες σε νέα πρωτόκολλα που επιτρέπουν με ασφάλεια τη φόρτιση σε 4-6 εβδομάδες, χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχει υποστεί η επιφάνεια των εμφυτευμάτων, ώστε να προσελκύει τα οστικά κύτταρα και να τα κινητοποιεί να παράγουν γρηγορότερα νέο οστό, με αποτέλεσμα την επίτευξη ταχύτερης οστεοενσωμάτωσης.
Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;
Πρόκειται για πολυδύναμα αρχέγονα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα αυτοανανέωσης και διαφοροποίησης σε διάφορα εξειδικευμένα είδη κυττάρων όπως μυϊκά, νευρικά, κύτταρα αίματος κλπ.
Υπάρχουν βλαστικά κύτταρα στα δόντια;
Η κακοσμία της αναπνοής ή χρόνια δυσώδης απόπνοια (halitosis) είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, γύρω απ’το οποίο υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και σύγχιση σχετικά με τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σ’αυτό. Εάν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν όλοι έχουν εμπειρία με κάποια μορφή πρωινής κακοσμίας και ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος σπάνια αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του, σίγουρα η κακοσμία του στόματος είναι ένα καυτό θέμα.
Το σάλιο είναι απαραίτητο για την υγεία του στόματος, καθώς συμμετέχει στο μεταβολισμό των τροφών αλλά και συντελεί στη διατήρηση της καθαριότητας των δοντιών και την υγρασία του στόματος.
Επίσης, περιέχει ένζυμα που έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και έτσι αποτρέπει τον αποικισμό του στόματος από βακτήρια και μύκητες.
Η ξηρότητα που δημιουργείται από την ανεπαρκή παραγωγή σάλιου στο στόμα δημιουργεί μία δυσάρεστη αίσθηση που έχει πάρα πολλές συνέπειες στη στοματική κοιλότητα. Τα δόντια είναι περισσότερο επιρρεπή στην τερηδόνα, τα ούλα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ουλίτιδα, υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι το στόμα να παρουσιάσει διάφορες λοιμώξεις, είναι πιο δύσκολο να σταθεροποιηθούν οι οδοντοστοιχίες.
Η οδοντική ευαισθησία είναι η ενόχληση που μπορεί να εμφανίζεται σ’ένα ή περισσότερα δόντια και προκαλείται από ζεστά, κρύα, γλυκά, ξινά φαγητά ή ποτά ή και ακόμα με την εισπνοή κρύου αέρα.
Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, ξαφνικός και να δίνει την αίσθηση ότι το ερέθισμα χτυπάει απευθείας μέσα στο νεύρο του δοντιού.
Τι προκαλεί την οδοντική ευαισθησία;
Το δόντι αποτελείται από μύλη (αδαμαντίνη και οδοντίνη) και κάτω από τα ούλα, ρίζα (οστεΐνη και οδοντίνη, που περιβάλλουν τον πολφό – αγγεία και νεύρα του δοντιού). Μέσα στην οδοντίνη βρίσκονται οδοντινοσωληνάρια που συνδέουν το εσωτερικό με το εξωτερικό του δοντιού και περιέχουν υγρό που μεταφέρει τα εξωτερικά ερεθίσματα στο δόντι. Άμεση επαφή με κρύο, ζεστό, γλυκό, ξινό προκαλεί μετακίνηση του υγρού και μεταφράζεται απ’το δόντι ως πόνος.