ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΟΛΙΚΕΣ-ΜΕΡΙΚΕΣ ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Όταν ο ασθενής έχει χάσει όλα τα φυσικά του δόντια ή τα εναπομείναντα δόντια έχουν κακή πρόγνωση και χρειάζεται να εξαχθούν, οι ολικές οδοντοστοιχίες (ΟΟ),αποκαθιστούν την λειτουργικότητα και την αισθητική του προσώπου. Πρόκειται για τεχνητές προσθετικές εργασίες οι οποίες, που κατασκευάζονται ροζ ακρυλική ρητίνη και τεχνητά ακρυλικά δόντια στο κατάλληλο σχήμα και χρώμα. Για την κατασκευή μιας ολικής οδοντοστοιχίας, ο οδοντίατρος λαμβάνει αποτυπώματα από το νωδό φραγμό του ασθενούς, κάνει ειδικές μετρήσεις σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο, ελέγχει την αισθητική του προσώπου και μετά από απαραίτητες δοκιμές αποστέλλει τις πληροφορίες αυτές στο εργαστήριο που μονιμοποιεί τη θέση των δοντιών και κατασκευάζει την οδοντοστοιχία.

Στη περίπτωση που ο ασθενής φέρει φυσικά δόντια που πρόκειται να εξαχθούν, υπάρχει τεχνική λήψης του τελικού αποτυπώματος  και ολοκλήρωσης της κατασκευής των ολικών οδοντοστοιχιών πριν την εξαγωγή των δοντιών. Στην περίπτωση αυτή η ολική οδοντοστοιχία  παραδίδεται την ίδια μέρα, αμέσως μετά την εξαγωγή των δοντιών, ώστε ο ασθενής να μη μείνει καθόλου χωρίς δόντια και να μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις δραστηριότητές του και λέγεται άμεση. Μέσα στο πρώτο 6μηνο έως 1 χρόνο, μετά την εξαγωγή των δοντιών, που συντελείται η μεγαλύτερη απορρόφηση του οστού της γνάθου, μπορεί να γίνει αναγόμωση της άμεσης οδοντοστοιχίας ή, όταν χρειάζεται, να κατασκευαστούν νέες ολικές οδοντοστοιχίες, με όλες τις απαραίτητες δοκιμές, με διάφορες βελτιώσεις και υψηλότερη αισθητική.

Τα πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση μιας ολικής οδοντοστοιχίας σε έναν νωδό ασθενή είναι πολύ σημαντικά, διότι αποκαθίσταται η αισθητική και η λειτουργικότητα που έχουν απολεσθεί μαζί με τα δόντια. Επανέρχεται στο φυσιολογικό η ομιλία, η εξωτερική εμφάνιση και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ο ασθενής μπορεί να σιτίζεται καλύτερα. Οι αλλαγές είναι άμεσες και έχουν αντίκτυπο στην αυτοπεποίθηση, την ψυχολογία και άρα στην κοινωνικότητα, οπότε και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής.

Άνω ολική οδοντοστοιχία

 

Μερικές οδοντοστοιχίες ΜΟ

Οι μερικές οδοντοστοιχίες, όπως και οι ΟΟ, είναι και αυτές κινητές προσθετικές εργασίες, οι οποίες τοπεθετούνται και αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή σε καθημερινή βάση, με τη διαφορά ότι στις ΜΟ διατηρούνται κάποια φυσικά δόντια, που στηρίζουν εν μέρη την οδοντοστοιχία. Μια μερική οδοντοστοιχία (μηχανάκι)αποτελείται από έναν μεταλλικό σκελετό, μια ροζ ακρυλική βάση που καλύπτει τη νωδή περιοχή και φέρει τα τεχνητά δόντια και από τα άγκιστρα που εφαρμόζουν στα φυσικά δόντια στηρίγματα. Είναι δυνατόν, να τοποθετούνται, αντί αγκίστρων, σύνδεσμοι, για βελτίωση της αισθητικής, Η διαδικασία κατασκευής είναι παρόμοια με αυτήν των ολικών οδοντοστοιχιών, το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι εξίσου άρτιο και εφόσον γίνει ο σωστός σχεδιασμός οι ΜΟ υπερτερούν σε συγκράτηση και ευστάθεια έναντι των ΟΟ.

 

 

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search